AWS Nedir? Sunduğu Hizmetler Nelerdir?

Alper Ceviz
4 min readNov 22, 2023

--

AWS, Amazon tarafından sunulan bir bulut hizmetidir. Tüm dünyada sunucuları yayılmış durumda. Binlerce kullanıcı bu kaynakları ortak olarak kullanmaktadır. Hesaplar ayrıdır. Bir kullanıcının eriştiği hizmete diğer kullanıcı erişemez. Kullandıkça öde politikası vardır. (Kullandığın hizmeti kullandığın kadar öde.)

Bir sunucu kurulduysa hemen ödeme yapılmaz ay sonunda kullandığın kadar ödenir. Saatlik olarak faturalandırma yapılır. Dakikalık ve saniyelik olarak ödeme yapılır. Bazı servislerde milisaniye ile ödeme yapılır.

Her bölge en az iki erişilebilirlik alanına ayrılmıştır. Her erişilebilirlik alan birbirinden ayrıdır. İşi birden fazla erişilebilirlik alana dağıtılırsa kesintisiz bir bağlantı için önlem alınmış olur.

Bulut Bilişim Türleri

IaaS: Genelde ağ özelliklerine, bilgisayarlara ve veri depolama alanına erişim sunar. EC2 serverı kullanılır.

PaaS: Altyapı Yönetim ihtiyacını ortadan kaldırarak uygulama dağıtma ve Yönetim alanlarına odaklanmasını sağlar. Serverın altyapısı AWS’dedir. Serverın işletim sistemi AWS tarafından sağlanır server yönetimi bizdedir.

SaaS: Hizmet sağlayıcısı tarafından çalıştırılan ve yönetilen tamamlanmış bir ürün sunar. Çoğu zaman son kullanıcı uygulamalarını ifade etmek için kullanılır. Yani uygulama çalıştırmak için kullanılır.

Serverless Computing (Sunucusuz Bilişim)

Serverları düşünmeden uygulamalar çalıştırılır. Server AWS tarafından kurulur ve bizler yönetimini yaparız. FaaS (Function as a Service) olarak da geçer. Ya da Abstracted Services denir.

Örnek:

- Amazon Simple Storage Service (Amazon S3)

- AWS Lambda (Bulutta kod çalıştırılır. Kodu verilir, her şeyi AWS halleder.)

- Amazon DynamoDB

- Amazon SNS (Simple Notification Service — Kullanıcılara bildirim gönderir.)

AWS Depolama Servisleri

Simple Storage Service (S3) — Her türlü veriyi internet üzerinde depolamak için kullanılır. Sunucusuz hizmettir. Arka planda ne çalıştığıyla ilgilenmeyiz. Bucket oluşturarak istediğimiz veriyi ekleriz. Bucket’ın bir boyutu yoktur. İstediğimiz kadar veriyi yükleyebiliriz.

Glacier — AWS üzerindeki en ucuz depolama seçeneğidir. Uzun dönemli arşiv için kullanılır. Glacier S3 gibi hazır erişilebilir değildir. Bu sebeple aktif olarak kullanılan veriler buraya yüklenmemelidir.

Elastic Block Store (EBS) — EC2 kullananlar için kalıcı bir depolama sistemidir. Bilgisayara hard disk takmak gibi düşünülebilir.

Elastic File System (EFS) — EC2 için ağa bağlı depolama amacıyla kullanılır. Birden fazla serverın tek bir depolama kaynağna bağlanmasını sağlar.

Storage Gateway — Şirket içi ortamla AWS arasında hybrid depolama sağlar. Şirket içinde sık kullanılan verileri önbelleğe alarak erişimi kolaylaştırır. Daha az kullanılan verileri bulutta saklar.

Snowball — Çok yüksek boyutlu verileri taşımak içni kullanılan taşınabilir cihazdır. Yüklenilen veriler snowballda şifrelenmiş olarak saklanır.

Bu alanda iki tane server için iki tane Amazon EBS mevcut. İki server kolaylıkla Amazon EBS sayesinde hızlıca depolanan verilere erişim sağlayabiliyor. Eğer bir veriye iki serverın da erişmesini istiyorsak, EBS’ler içerisindeki verileri tek bir EBS içinde toplayıp iki servera tek bir EBS bağlayabiliriz. Ancak, bunun için ekstra bir şey daha yapmamız gerekir. Yani aslında ağa bağlı bir depolama cihazı almamız gerekir. Yani EFS kullanmamız gerekir.

EFS ile bu şekilde birden fazla server tek bi veri kaynağına ulaşabilir. Peki bunların haricinde dropbox, google drive ve verileri upload edecek bir alan arıyorsak;

Bunun için S3 kullanıyoruz. S3 ile bucket oluşturup istediğimiz veriyi depolayıp silebiliriz. Aynı zamanda uzun dönem veri depolama için süre belirleyip o süre dolduktan sonra da verilerin Glacier’e aktarılmasını sağlayabiliriz. Böylece veriler belirlediğimiz süreyi doldurduğunda ucuz seçenek olan Glacier’e otomatik olarak aktarılır.

Var olan VPS içine izin verilmediği sürece dışarıdan giriş olamaz bu sebeple S3 Bucket’ın serverlarla bağlantısının yapılabilmesi için endpoint kullanılır. Bu sayede serverlar S3 Bucket ile bağlantı kurarak serverlar S3 Buckettaki verilere erişim sağlayabilecektir.

Bu senaryomuzda şirket içinde var olan verilerimizi AWS tarafına aktarmak istiyoruz. Çok büyük, petabytelarca verilerimizin olduğunu düşünelim. Bu büyüklükteki verileri web üzerinden AWS’teki S3 bucketımıza aktarmak zordur. Bunun için AWS tarafından snowball cihazı talep eder verilerimizi oraya yükleriz sonrasında AWS’e göndeririz. AWS ise verilerimizi bizim S3 Bucketımıza yükler. Veriler yüklendikten sonra bizim şirket içinden S3 Bucket’taki verilerimize erişmek için storage gateway’e ihtiyaç duyarız. Storage gateway aynı zamanda şirket içi veri merkezimizdeki verileri AWS tarafına eş zamanlı olarak gönderir böylelikle kendi tarafımızda bir sorun olsa bile AWS tarafında bir kayıp yaşamamış oluruz.

Bir sonraki yazıda AWS üzerinde S3 Bucket nasıl oluşturulur, neler yapılır detaylı inceleyeceğiz.

Not: Resimler AWS için almış olduğum udemy eğitimindendir.

--

--

Alper Ceviz

I graduated from Metallurgical and Material Engineer. I’m interested in web development, system and networking.