Plesk Nedir, Kurulum Adımları

Alper Ceviz
5 min readNov 17, 2022

--

Plesk sunucu ile ilgili işlemleri kolaylaştıran hosting kontrol panellerinden biridir. Plesk kontrol paneli web siteleri ve sunucuların performans, güvenlik, yapılandırma ve bakım işlemlerini hızlı, basit ve düzenli olarak yapmanıza olanak sağlar. C Panel ile arasındaki en büyük fark, CPanel’in sadece Linux tabanlı işletim sisteminde kullanılmasına karşın Plesk’in hem Windows hem de Linux ile uyumlu olmasıdır.

Plesk panel’in kullanım alanları şöyledir:

· Server kurulumu, çoklu server modellerinin de yönetilmesinde kullanılır.

· Domain (alan adı) yönetimi

· Web sitenize ait dosyaların düzenlenmesi

· E-mail adresleri oluşturma ve yönetimi

· Site ve veri yedekleme

· Veri tabanı yönetimi

· FTP şifresi yenileme

· Web sitesi trafik akışını izleme ve raporlama

· Güvenlik ile ilgili hata kayıtları ve raporlar

· Klasör izinlerini yönetme ve dizinleri erişime açma

PLESK Panel Özellikleri

Plesk panel mobil uyumludur. İşlemlerinizi telefon ve tabletleriniz üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

Geniş bir eklenti kütüphanesi sayesinde paneli kullanım amacınıza göre kişiselleştirebilirsiniz. Güvenlik, SEO ve performans açısından eklenti kütüphanesinden faydalanabilirsiniz.

Plesk panel Türkçe dil desteği verir.

Ücretsiz deneme sürümü paneli lisanslamadan önce fikir edinmenizi sağlar.

Application Vault Plesk kurulumu sonrası yüklemek istediğiniz WordPress, Drupal ve osTicket gibi uygulamaları seçebileceğiniz bir katalogdur.

Plesk’in kendi kendine onarım aracı Self-Repair Tools sunucularda meydana gelebilecek sorunları gidermenize yardımcı olur.

Plesk danışman aracı Advisor, iş süreçlerinizde en iyi performans için size önerilerde bulunarak iş yükünüzü hafifletir, hata oranlarını azaltır.

Plesk kontrol paneli ek güvenlik olarak fail2ban izinsiz giriş önleme ve tek bir tuşla SSL güvenliği sağlar.

PLESK KURULUMU

Plesk kurulum adımları Windows ve Linux işletim sistemlerinde farklıdır. Öncelikle Centos 7 üzerinde plesk kurulumunu ele alacağız. Centos üzerinde kurulum öncesinde işletim sistemi update’ini yum update -y komutu ile gerçekleştiriyoruz.

Sonrasında wget aracını normal bir siteden veri indirmek amacıyla yum install wget ile yüklüyoruz.

Wget aracını yüklememizin ardından wget http://autoinstaller.plesk.com/plesk-installer komutu aracılığıyla plesk’i indiriyoruz.

Plesk’i serverımıza indirdik. Şimdi yükleme dosyasını çalıştırmak için chmod ile yetki veriyoruz, sonrasında plesk installer’ı çalıştırıyoruz.

Komut çalıştıktan sonra Plesk installation ile ilgili bir bilgilendirme ekranı karşılıyor bizi.

F- Go Forward

Q- Cancel Installation

seçenekleri içerisinde F — Go Forward diyerek yükleme işlemine devam ediyoruz.

Dosyaların indirilmesi bittikten sonra Plesk’e ürün geliştirme anlamında yardımcı olmak isteyip istemediğimizi soruyor buraya Y veya N diyebiliriz.

Plesk’i yüklemek için hangi ayarlar üzerinden gitmemiz gerektiğini soruyor. Önerilen ayarlarda bırakabiliriz. F-Go Forward diyerek yükleme işlemine geçiyoruz.

Sistem güncelleştirmelerinde 1 paketin güncelleme işlemi mevcut. Yapılsın mı diyor, F-Go Forward dedikten sonra son 1 paketin updateini tamamlamasını bekliyoruz. Ardından Plesk yükleme işlemimiz tamamlanmış oluyor.

Plesk kurulumunu bitirdikten sonra panele erişebilmek için http://ipadresiniz:8880 yazıyoruz.

Server bilgilerimizle giriş yaptıktan sonra Log in diyoruz.

Gelen ekranda email ve password bilgilerini girdikten sonra deneme sürümü olarak Plesk panelini yüklediğimizden License type kısmında Proceed with a full featured trial license kısmını seçip Enter Plesk diyoruz. Tabi burada eğer satın almış olduğunuz bir lisansınız varsa Proceed with a paid license kısmına lisans anahtarınızı girebilirsiniz. Gerekli bilgileri doldurduktan sonra artık Plesk panel ekranına erişebilirsiniz.

Buradan sonra gerekli konfigürasyonları yapabilirsiniz. Plesk’i Centos işletim sistemi üzerine kurabildiğimiz gibi Windows Server ailesi üzerine de kurabiliriz. Windows Server Plesk kurulumu için öncelikle http://autoinstall-win.plesk.com/plesk-installer.exe adresinden setup dosyasını indirip çalıştırıyoruz.

Yükleme dosyasını çalıştırdıktan sonra browserda açılan panelde login olmak için username ve password alanına Windows oturum açma bilgilerimizi yazıp Log In diyoruz.

Gelen ekranda Install or Upgrade Product diyoruz.

Yükleme sürümü olarak en son sürüm olan Plesk Obsidian’ı seçip Continue diyerek devam ediyoruz.

Yüklenecek alanı soruyor. Default belirlenmiş haliyle bırakabiliriz ya da özel olarak istediğiniz bir yer varsa da oraya yükleme yapabilirsiniz. Continue diyerek devam ediyoruz.

Gerekli dosyaların indirilmesine başlandı.

Bir süre yüklemeyi bekledikten sonra bütün komponentlerin ve dosyaların başarılı bir şekilde yüklendiği mesajını aldık ve OK diyoruz.

Daha sonra admin paneline oluşturduğumuz username ve password bilgilerini yazıp Log In diyoruz. Gelen ekranda da yukarıdaki gibi aynı şekilde login bilgilerini ve tercih edeceğimiz lisans seçeneklerini seçtikten sonra panele erişmiş oluyoruz.

--

--

Alper Ceviz

I graduated from Metallurgical and Material Engineer. I’m interested in web development, system and networking.