Veeam Backup & Replication ile Immutable Backup

Alper Ceviz
6 min readDec 12, 2022

--

Ubuntu Server’ı 20.04 LTS sürümü ile ayağa kaldırdık. VeeamServer’ımızda da Windows Server 2019 işletim sistemi yüklü durumda. VM’lerimizin teknik özelliklerine girmek gerekirse;

VeeamServer için :

- 6 GB RAM

- 2vCPU

- 200 GB Hard Disk

UbuntuServer için:

- 8 GB RAM

- 2 vCPU

- 200 GB Hard Disk

- 500 GB (Backup Alanı)

Bu özellikteki makineler işimizi görecektir. Boyutlar fiziksel makinenin RAM’ine göre ayarlanabilir. Şimdi Ubuntu Server’ımızda bazı konfigürasyonlar gerçekleştireceğiz. Her şeyden önce update aldırmak gerekir. sudo apt update & sudo apt upgrade komutu ile update işlemlerini gerçekleştirelim.

Immutable Backup İçin Linux Kullanıcı Hesabı Oluşturma

Kullanıcı hesabı oluşturmak için useradd komutunu kullanacağız. sudo useradd veeamadm –create-home –s /bin/bash ve ardından sudo passwd veeamadm diyerek hesabımızı oluşturalım.

Ubuntu Server’da Backup Alanı İçin Disk Mount Etme

Öncesinde modinfo xfs diyerek xfs dosya sisteminin yüklü olup olmadığını kontrol edelim. Eğer yüklü değilse sudo apt-get install xfsprogs ve sudo modprobe –v xfs komutlarıyla xfs dosya sistemini yükleyelim.

Ubuntu Server için 500 GB’lık bir backup alanı yaratmıştık, bu diski server’ımıza mount etmemiz gerekiyor. Bunun için disklerimizdeki backup diskinin hangisi olduğunu tespit etmek için root yetkisiyle sudo fdisk –l komutuyla disklerimizi kontrol edelim.

Disk durumlarında system dosyalarının yer aldığı /dev/sda ve /dev/sdb olarak da backup diskimiz mevcut. Yeni eklediğimiz diski xfs formatında formatlayacağız. Bunun için sudo mkfs.xfs /dev/sdb komutunu kullanıyoruz.

Diskimizi XFS formatına getirdik şimdi ise diskimizi mount etmek için uuid’sini öğrenelim. Bunun için sudo blkid /dev/sdb komutundan yararlanacağız.

Şimdi sıra geldi diskimizi mount etmeye. Diskimizin her sunucu açılışında otomatik olarak mount edilmesini istiyoruz. Bu isteğimizi tabii ki /etc/fstab dosyasını nano ile açıp dosyanın içerisinde diskimizin UUID’sini yazarak yapacağız. Ancak öncesinde diskimizin mount edileceği dizini yaratalım. Disk mount yeri /mnt/veeam dizini olsun. mkdir /mnt/veeam diyerek bu dizini oluşturalım.

Ardından fstab dosyasını nano ile sudo nano /etc/fstab komutunu yazarak açalım.

# /mnt/veeam was on /dev/sdb

/dev/disk/by-uuid/e5ad5fc9-af9e-4938-b00a-719e57cc2d24 /mnt/veeam xfs defaults 0 0

yazıp Ctrl + X ile save edip dosyadan çıkıyoruz. Ardından diskimizi sudo mount –a diyerek her açılışta mount olacak şekilde yapılandırdıktan sonra mount ediyoruz.

Ardından df –h diyerek diskimizin son halini /mnt/veeam dizininde mount edilmiş şekilde görüyoruz.

Sıradaki işlemimiz veeamuser kullanıcısını bu dizine yetkilendirmek. Bunun için sudo chown –R veeamadm:veeamadm /mnt/veeam/ komutunu kullanacağız. Sonrasında bu disk için okuma yazma ve çalıştırma yetkisi vereceğiz bu kullanıcıya. Bunu da sudo chmod u+rwx, go-rwx /mnt/veeam komutuyla yapacağız.

Böylelikle yetki işlemini de tamamlamış olduk. Şimdi Veeam Backup Replication üzerinde Backup Repository oluşturma aşamasına gelelim.

VeeamServer İçin Immutable Backup Yaratma

Veeam Backup & Replication programını açalım.

Burada Add Server diyoruz.

Gelen ekranda Linux seçiyoruz.

IP address kısmına Ubuntu Server’ımızın ip adresini yazıyoruz. Açıklama manalı bir şekilde olabilir. Linux Hardened Repository olarak belirledik. Next diyip bir sonraki adımdan devam ediyoruz.

Gelen ekranda linux serverımıza güvenli bağlantı sağlayabilmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz SSH bağlantısı ayarları mevcut. Burada Credentials kısmında Add dedikten sonra Single-use credentials for hardened repository diyoruz.

Daha sonrasında üstteki görselde Ubuntu Serverımızda oluşturduğumuz backup diski üzerinde yetkili olan kullanıcımız veeamadmin kullanıcı ismini ve şifresini yazıyoruz ve OK diyoruz.

Gelen ekranda bildirim olarak bu servera güvenilsin mi diye soruyor, Yes diyoruz. Ardından Next diyerek devam ediyoruz.

Linux için gerekli komponentlerin yükleneceği bildirim ekranındayız. Apply diyerek işlemi başlatabiliriz.

Next diyerek özet ekranına geliyoruz.

Finish diyerek wizard’dan çıkıyoruz.

Linux serverımız Managed Servers kısmının altında yer alacaktır. Şimdi backup infrastructure kısmında hardened repository oluşturalım. Bunun için sol menüde Backup Infrastructures kısmındayız. Backup Repository üzerinde sağ tıklayıp Add backup repository diyoruz.

Açılan ekranda Direct Attached Storage’ı seçiyoruz.

Gelen ekranda Linux’u seçiyoruz.

New Backup Repository ekranında backup name olarak Hardened Repository, description kısmına da Immutable Backup olduğunu ifade eden kısa bir metin yazıyoruz.

Ardından Next diyerek devam ediyoruz. Gelen ekranda Populate diyerek Ubuntu serverımızdaki diskleri görebiliyoruz.

Disklerimiz arasında Ubuntu Serverımızda backup için /dev/sdb1 diskini oluşturup mount etmiştik. Onu seçip Next diyerek bir sonraki adıma geçiyoruz.

Gelen ekranda backup repository Ubuntu server içerisinde hangi pathte yer alacak onu görebiliyoruz. Populate dediğimizde backup diskindeki boyutları da görebilmek mümkün. Bunun yanı sıra işaretlememiz gereken iki önemli nokta var.

- Use fast cloning on XFS volumes (recommended)

- Make recent backups immutable for 7 days

Burada demek istediğimiz şu. Eğer ilk seçeneği işaretlersek XFS biçimindeki volume’un hızlı bir şekilde klonunu alacak. İkinci seçeneği işaretlediğimizde de bu backup 7 gün boyunca immutable olarak kalacak demiş olacağız. Ancak 7 burada default gelen bir rakam. Siz bunu tercihinize göre eğer aldığınız backupların uzun sürelerde immutable olarak kalmasını istiyorsanız istediğiniz rakamı yazarak o rakam süresince gün saklanmasını sağlayabilirsiniz. Next diyerek bir sonraki adımdan devam edelim.

Mount Server kısmına gelmeden önce gerekli check işlemlerini Veeam tamamladı, bize mount server ce cachelerin tutulacağı dosya pathini gösterdi. Burada Next diyerek bir sonraki adıma devam edebiliriz.

Apply diyerek işlemi başlatabiliriz.

Backup Repository işlemi tamamlandı. Next diyip daha sonra Finish diyerek wizard’dan çıkış yapıyoruz.

Gelen popup ekranına No diyoruz ve eklemiş olduğumuz hardened repository’i aşağıdaki gibi görmüş oluyoruz.

Şimdi ne kadar immutable olmuşuz onu göreceğiz :) Öncelikle Ubuntu serverımıza giderek Veeam diskini kontrol yetkisi verdiğimiz veeamadmin kullanıcısını silelim.

sudo deluser veeamuser sudo

Immutable Backup Testi

Veeam Backup & Replication’I açtığımızda Backup Job oluşturmak için Home kısmından Backup Job’a gelerek Virtual Machine seçiyoruz.

Gelen ekranda iki seçenek karşımıza gelecek bunlardan birisi VMWare VSphere diğeri ise Microsoft Hyper-V Server. Şimdi burada dikkat etmemiz gereken iki nokta var. Eğer VMWare ESXi gibi bir sunucumuz mevcutsa ve biz sunucularımızı bunun içerisinde barındırıyorsak bu seçeneği seçmemiz gerekiyor. Microsoft Hyper-V Server üzerinde sunucularımızı barındırıyorsak bu seçeneği seçiyoruz. Daha sonra Backup Job için name oluşturuyoruz ve objects kısmından Add diyerek hangi sunucunun yedeğini almak istiyorsak onu belirliyoruz. Next diyerek bir sonraki adımda Storage kısmında oluşturduğumuz Linux Hardened Repository’I seçerek Next > Finish adımlarını takip ederek Backup Job oluşturma işlemini tamamlıyoruz.

Backup alma işlemini tamamladıktan sonra Backups > Disk kısmına geldiğimizde Backup’ını aldığımız diskin silinemediğini göreceğiz. Böylelikle ne kadar immutable olduğumuzu görmüş olacağız.

--

--

Alper Ceviz

I graduated from Metallurgical and Material Engineer. I’m interested in web development, system and networking.